Paina "Enter" hypätäksesi sisällön yli
Kuva: Josh Sorenson/Pexels

USVAKALLION PERUSKOULUN PERUSKORJAUS ETENEE

Usvakallion peruskoulun peruskorjaus alkanee näillä näkymin suunnitellussa aikataulussa. Korjauksen tarve havaittiin kaksi viikkoa sitten, kun jälki-istuntoa kartellut seitsemän koululaisen ryhmä löysi koulun suljetun kellariosan huoneen perimmäisestä seinämästä halkeaman, josta tihkui kellaritiloihin jotain ei aivan, mutta lähes homeen kaltaista mustaa ainetta. Se, että kuinka koululaiset olivat päässeet suljettuihin tiloihin on yhä hämärän peitossa.

Toimittajamme Visa Törmkvist vieraili Usvakallion peruskoulun ulkopuolella todistamassa kuinka täysin tilanteenmukaisiin keltaisiin suojavarusteisiin varustautuneet rakennustyöntekijät kulkivat valkoisten eristystunneleiden lävitse hitaasti, varovaisesti ja harkiten — sisään ja ulos — koulun kellarista, raskaan näköisiä mustia jätesäkkejä kantaen.

Kaupungin rakennusvalvoja Seppo Kolehmainen, mitä nämä jätesäkit pitävät sisällään?

– Kiitos, ihan normaalia jätemateriaalia, Visa. Koulutetut rakennustekniikan ammattilaisemme purkavat parhaillaan koulun kellarin seinää paikasta, jossa ongelma havaittiin, ja siirtävät rakennusjätettä ja ongelmamateriaalia ulos ja poiskuljetettavaksi. Ne asetetaan tarkasti merkattuihin ja sinetöityihin kuljetustynnyreihin jotka toimitetaan eteenpäin, Kolehmainen kertoo ja viittoo rennosti kädellään jonnekin horisontin taakse.

Toimittajamme mielestä tämä kuulostaa täysin normaalilta rakennustekniseltä prosessilta. Toki, varmasti tarpeellisista syistä, mutta miksi tarkalleen ottaen alue on pitänyt eristää ja siellä työskentelevät ihmiset suojata näin raskaalla varustuksella?

– Ah, hyvä, että kysyit, Visa. Kuten tiedämme, niin home on ihmisasutuksille ikiaikainen vitsaus ja tämä 1940 luvulla rakennettu koulurakennus ei ole mikään poikkeus. Kaupunkimme perustajan Angus Usvan hallinnon aikana pystytetty rakennus pitää sisällään mikrobeja, jotka ovat jo pitkään suljetuna olleessa kellaritilassa saaneet kasvaa ja kehittyä rauhassa, Kolehmainen summaa kummallinen pilke silmäkulmassaan.

– Esimerkiksi nyt havaitun ongelmallisen ei aivan, mutta lähes homeen kaltaisen aineen vaikutuksia ihmiseen emme toistaiseksi vielä tunne, joten varovaisuus ennen kaikkea, Kolehmainen jatkaa ja raapii poskillaan kasvavaa tummaa parransänkeä.

– Materiaalista on toki otettu näytteet ja lähetetty Kaupungin terveysviranomaisten tutkittavaksi. Nyt odotamme tuloksia. Siihen asti alue, ja siellä työskentelevät ihmiset, pysyvät eristettyinä.

Tällaiset remontit ovat tiettävästi varsin laajoja ja jos jonkinlaisia mutkia saattaa ilmetä matkan varrella. Onko tulosten varmistumisesta ja varsinaisen remontin aikataulusta tässä vaiheessa saatavilla tietoja, rakennuspäällikkö Seppo Kolehmainen?

– Senhän määrittelee lopulta näissä virallisissa projekteissa Kaupungin aikataulutusvirasto, enkä ole mikään kronologi, mutta uskoisin, että aikataulussa ollaan, Kolehmainen naurahtaa veitikkamaisesti.

– Tässä vaiheessa pidämme kellaritilat kuitenkin valvovan silmän alla, mutta koulun muu toiminta saa jatkua normaalisti.

Kiitämme Kolehmaista haastattelusta ja jäämme seuraamaan pyyteettömästi puurtavien, keltaisiin suojavarusteisiin ja maskeihin sonnustautuneiden työmiesten tekemisiä suurella mielenkiinnolla.

Saamiemme tietojen mukaan halkeaman löytäneiden koululaisten ryhmä on ei aivan, mutta lähes homeen kaltaiselle aineelle altistumisen ja oman terveytensä vuoksi yhä karanteenissa ja odottaa kotiutuslupaa Kaupungin terveysviranomaisilta. Kaikki viisi lasta ovat kuitenkin olosuhteisiin nähden kiinteässä olemisen muodossa ja tulevat ennusteiden mukaan myös olemaan jonkinlaisessa toistaiseksi määrittelemättömässä olemisen muodossa ennen pitkää.

Ole ensimmäinen joka kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *